Met een groeiende exportmarkt en een jaarlijks BNP-groei van vier procent, is Hongarije één van de snelst groeiende economieën in Europa. Maar als het gaat om voederveiligheid, is het een heel ander verhaal. Hongaarse diervoederbedrijven vragen GMP+ Feed Safety Assurance (FSA) certificatie aan voor export, maar in veel mindere mate voor binnenlandse productie. Is Hongarije echt klaar voor voederveiligheid? Het verrassende antwoord op mijn vraag, vond ik op mijn eerste reis naar het Oost-Europese land, afgelopen maart.
Johan den Hartog
Managing Director, GMP+ International
Als we kijken naar het aantal GMP+ FSA certificaten, ligt Hongarije ver achter op landen als Nederland en Duitsland, of zelfs Polen en Tsjechië, waar voederveiligheid in de afgelopen decennia een centrale plek heeft ingenomen en waar GMP+ certificatie alom tegenwoordig is. Jarenlang is de GMP+ groei in Hongarije zeer bescheiden geweest.
Tijdens een recentelijke zakenreis met de Hongaarse Grain & Feed Association, kreeg ik de gelegenheid om een bezoekje te brengen aan de omvangrijke Pannonia Bio in Boedapest. Pannonia Bio is eigenaar van een bio raffinaderij voor meerdere producten, met een waarde van 250 miljoen, die flink investeert in de ontwikkeling van nieuwe, bio-based technologieën. Het is de grootste ethanolfabriek in Europa.
Het was niet alleen de gigantische omvang van de fabriek die indruk op me maakte, maar vooral ook de innovatie die daar plaatsvindt. Bij Pannonia Bio worden maïskorrels omgezet in een breed scala aan producten, waaronder vleesalternatieven, biobrandstof, bio chemicaliën en visvoer.
Hoewel dit slechts één bedrijf is (weliswaar een hele grote) moet ik toegeven dat de hele ervaring mijn visie op Hongarije en de diervoedersector aldaar wel een beetje heeft veranderd. Het deed me ook denken aan gelijksoortige ervaringen in een ander Oost-Europees land.
Lange tijd zagen we dezelfde situatie in Polen: er was alleen interesse voor certificatie vanuit de handel en transport naar het buitenland. Tien jaar geleden hadden we de grootste moeite om een publiek te vinden voor ons bericht. Maar uiteindelijk ontstond er, samen met binnenlandse ontwikkelingen en groeiende export van dierlijke producten, steeds meer bewustwording met betrekking tot voederveiligheid – en daarmee schoten de aanvragen voor GMP+ FSA certificaten omhoog (er is inmiddels zelfs steeds meer interesse in Polen voor de gloednieuwe GMP+ GMO Controlled standaard).
We zijn er nog niet in Hongarije. Maar ik kon het gevoel van déjà vu niet onderdrukken. Het zal niet lang meer duren voordat voederveiligheid ook in Hongarije voet aan de grond krijgt – en dat begint volgend jaar met een GMP+ seminar in Boedapest.