Klimaatverandering en diervoederveiligheid: de tijd om te handelen is nu

woensdag 6 mei 2020

Wetenschappers zijn het erover eens: veranderingen in de wereldwijde temperatuur hebben negatieve effecten op de veiligheid van voedsel. Als diervoedersector moeten we hierop voorbereid zijn en open staan voor innovaties en nieuwe manieren van werken.

Blog 4 - Climate change and feed safety: the time to act is now

Johan den Hartog
Managing Director, GMP+ International

Een stijgende temperatuur. Meer droogte. Toenemende luchtvochtigheid. Extreme regenval. Klimaatverandering creëert omstandigheden waarin micro-organismen beter gedijen en door voedsel overgedragen ziekten zich sneller kunnen verspreiden.

Exotische soorten

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een temperatuurstijging van 2 procent tot een verdubbeling leidt van Aflatoxin B1 in maïs (Battilani, P. et al. Aflatoxin B1 contamination in maize in Europe increases due to climate change, 2016). Dit verschijnsel zien we al in de meer tropische gebieden. Verder vormt de verplaatsing van exotische soorten een gevaar voor de gezondheid van mens en dier, aldus de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

Bovenstaande scenario’s leiden niet alleen tot meer besmettingen, maar ook tot verhoogd gebruik van pesticiden, wat weer kan leiden tot een hogere aanwezigheid van residuen in voer en voedsel.

Tel daarbij op toenemende internationalisering en bevolkingsgroei en de potentiële problemen zijn duidelijk. Vooral gezien het feit dat bevolkings- en consumptiegroei de komende decennia met name plaatsvindt in regio’s met minder ontwikkelde veiligheidsstandaarden.

Meer met minder

Voor de wereldwijde diervoedersector betekent dit dat we ons moeten voorbereiden op een onzekere en potentieel minder veilige toekomst. Maximale kwaliteitscontroles, gatekeeping-procedures, beheersing van de temperatuur en vocht bij opslag van producten en optimale ventilatie zijn niet meer dan een noodzakelijk begin. We moeten bovenal voorop lopen in het produceren van méér (voor een groeiende wereldbevolking) met minder (grondstoffen, uitstoot, afval). Daarbij staan we ook open voor innovaties, zoals novel feeds (eiwitten van insecten, microalgen).

Hapklare antwoorden zijn er niet, maar aan veranderingen ontkomen we niet. Laten we in elk geval zorgen dat we er klaar voor zijn. Daarbij citeer ik graag Berhe Tekola van de FAO: “Laten we klimaatverandering tackelen voordat wij er zelf door getackeld worden.”