De Verenigde Naties hebben 7 juni uitgeroepen tot World Food Safety Day. Door middel van deze jaarlijkse viering wil de VN ‘bewustwording vergroten en inspireren tot het nemen van actie’ voor veiligere levensmiddelen. Dit past uitstekend bij onze missie hier bij GMP+ International.
Johan den Hartog
Managing Director, GMP+ International
Ieder jaar krijgen 600 miljoen mensen ter wereld te maken met ziekten die veroorzaakt worden door levensmiddelen, hetgeen de VN ertoe heeft bewogen om onveilige levensmiddelen ‘een bedreiging voor de gezondheid van de mens en voor economieën overal ter wereld’ te noemen. Als we geen veilige levensmiddelen hebben, is voedselveiligheid ook niet mogelijk – terwijl de Food and Agriculture Organization van de VN toegang tot voedsel heeft uitgeroepen tot een ‘fundamenteel mensenrecht’. Dus om te kunnen voldoen aan de verplichting van de wereld om ieder mens te voeden, moeten we ervoor zorgen dat alle levensmiddelen veilig zijn.
Voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Begint dit met de productie van veilig diervoeder. In 2008 doken er dioxinebesmettingen op in varkensvlees in Chili en Ierland, hetgeen leidde tot internationale herroepingen en importverboden. In 2013 hadden verschillende landen in de Balkanregio te maken met Aflatoxinebesmetting van melk.
De diervoeder- en levensmiddelensector is een internationale markt die zijn weerga niet kent. “Voedermiddelen kunnen geproduceerd worden in Brazilië, getransporteerd naar Thailand en daar worden gebruikt voor de productie van gemengd diervoeder, dat wordt gegeten door kippen of vee. De uitvoer daarvan – vlees, eieren en melk – kan worden geconsumeerd door mensen in Japan, Zuid-Korea of het Verenigd Koninkrijk. Daarom ben ik van mening dat het extreem belangrijk is om het belang van veilige levensmiddelen in diezelfde internationale context te onderstrepen. World Food Safety Day doet dat.
De proclamatie van de VN bewijst dat er wereldwijd steeds meer bewustwording ontstaat op het gebied van voedsel- en voederveiligheid. Maar belangrijker nog is dat ik hoop dat het ook zal leiden tot meer actie bij overheden in de vorm van wetten en regelgeving en meer erkenning vanuit de levensmiddelenindustrie en de detailhandel dat veilige levensmiddelen niet mogelijk zijn zonder veilig diervoeder.
Fijne World Food Safety Day!