Integriteit, het meest essentiële ingrediënt in de diervoederketen

vrijdag 26 juli 2019

Wanneer we het hebben over voederveiligheid, dan is het verleidelijk om ons alleen te richten op het toepassen van de juiste standaarden en procedures. En hoewel dat ook daadwerkelijk extreem belangrijk is met betrekking tot de borging van veilig diervoeder, zijn waarden als eerlijkheid, integriteit en betrouwbaarheid minstens zo essentieel.

Blog 8 - Integrity, the feed chain’s most crucial ingredient

Johan den Hartog
Managing Director, GMP+ International

Standaarden en integriteit zijn uiteraard met elkaar verbonden, maar tegelijkertijd zijn het twee hele verschillende dingen. Standaarden bieden duidelijke regels, en integriteit is een waarde. Het één is ‘hard’ het andere is ‘zacht’. Een standaard is meetbaar, integriteit is dat niet. Als diervoederveiligheidsschema verstrekken we uitsluitend certificaten op basis van onze GMP+ FSA standaarden. Daarnaast promoten we integriteit, maar aangezien daar geen objectieve maatstaven voor zijn, is het geen gebied waar gecertificeerde bedrijven punten voor krijgen.

Integriteit is een onderdeel van wat we ‘Feed Safety Culture’ noemen. Het gaat om de juiste mindset: we kunnen niet onderhandelen over voederveiligheid, het moet onderdeel zijn van het DNA van bedrijfseigenaren en hun werknemers.

Ethisch

Maar hoewel we bedrijven of mensen niet kunnen dwingen on ethisch te worden – immers, dat ben je of dat ben je niet – kunnen wij als community op het gebied van voederveiligheid wel maatregelen nemen om integriteit te vergroten binnen de keten. En daarmee verkleinen we de slagingskansen van kwaadwillenden.

Laboratoriumanalyses zijn bijvoorbeeld essentieel voor een betrouwbare voederveiligheidsketen. Onjuiste analyseresultaten ondermijnen het vertrouwen van het publiek in de kracht van de gehele keten en brengt daarnaast de voederveiligheid zelf in gevaar. Sterker nog, in de afgelopen jaar heeft een aantal incidenten plaats gevonden als gevolg van onjuiste analyseresultaten, hetgeen heeft geleid tot verwarring en stress bij bedrijven binnen de diervoederketen.

Succes

Dat is waarom GMP+ International vorig jaar het programma GMP+ Geregistreerde laboratoria (GMP+ B11) heeft gelanceerd, hetgeen laboratoria een aantal prestatiecriteria geeft waaraan ze moeten voldoen om verschillende kritische contaminanten te mogen blijven analyseren voor GMP+ FSA. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  (NVWA) heeft haar waardering voor dit programma uitgesproken. En ja, we liepen ook tegen wat scepsis aan: kon dit echt wereldwijd gerealiseerd worden? Nu, een jaar later, met 74 geregistreerde laboratoria in 23 landen en nog veel meer die zich nog in het aanvraagproces bevinden, kunnen we concluderen dat de markt hier overal ter wereld behoefte aan heeft.

Naarmate het aantal GMP+ Geregistreerde Laboratoria blijft groeien, neemt het vertrouwen en de betrouwbaarheid binnen de keten eveneens toe. Integriteit is misschien niet meetbaar in cijfers, maar samen kunnen we het wel degelijk verbeteren!

Wij zijn benieuwd naar uw mening, laat ons vooral weten wat u vindt.