Routekaart naar een toekomstbestendige diervoedersector

donderdag 29 oktober 2020

Onlangs heeft de FEFAC, de Europese Federatie van Diervoederfabrikanten, haar Feed Sustainability Charter 2030 gepubliceerd. Daarin schetst de FEFAC vijf ambities voor het komende decennium: vermindering van de CO2-voetafdruk, verhoging van de efficiëntie, verantwoorde inkoop, dierenwelzijn en veerkracht van de sector.

Blog October - Roadmap to a future-proof feed sector

Johan den Hartog
Managing Director, GMP+ International

Deze vijf ambities weerspiegelen de gemeenschappelijke visie van diervoeder producerende bedrijven in heel Europa als het gaat om verantwoord diervoeder. De FEFAC wijst erop dat duurzame voedselproductiesystemen "niet kunnen bestaan zonder goed functionerende veehouderij- en aquacultuursectoren" en dat de diervoedersector "een sleutelrol speelt" in een aantal prominente uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

Verantwoorde inkoop

Hoewel GMP+ International zich voornamelijk bezighoudt met het verbeteren van en zorgen voor de voederveiligheid (GMP+ FSA), richten wij ons ook op het ondersteunen van duurzaamheid via onze GMP+ Feed Responsibility Assurance (GMP+ FRA) module. Deze module is op verzoek van gecertificeerde bedrijven ontwikkeld als "one stop shop - multiple certification"-oplossing. De in 2015 gelanceerde GMP+ FRA stelt bedrijven die al gecertificeerd zijn voor GMP+ FSA in staat om hun afnemers te laten zien dat ze op een verantwoorde manier werken.

Verantwoorde inkoop - vooral van sojabonen en sojaproducten - speelt een belangrijke rol in deze module, dus we waren blij dat inkoop is opgenomen in de vijf ambities van de FEFAC. De FEFAC benadrukt ook, als onderdeel van haar welzijnsambitie, 'de noodzaak om de bioveiligheid in de hele veeketen verder te versterken'.

Bioveiligheid

Bij GMP+ International hebben we onderzocht hoe we bedrijven kunnen faciliteren bij het implementeren van bioveiligheidsmaatregelen via ons GMP+ schema. Op ons recente webinar in de aanloop naar de Global Feed Safety Summit in 2022 gaf 74 procent van de reagerende deelnemers in een poll aan dat ze graag zouden zien dat bioveiligheid wordt opgenomen in GMP+ FSA. Ondanks dat verschillende elementen van ons schema (PRPR's en HACCP) al kunnen worden gebruikt om de bioveiligheid bij bedrijven te verbeteren, werken we samen met onze partners aan aanvullende richtlijnen over dit belangrijke onderwerp, waaronder een wetenschappelijke factsheet over de gevaren van de bioveiligheid van diervoeder.

Als het gaat om het verminderen van de CO2-voetafdruk van de sector - een andere hoge ambitie van de Charter - onderzoeken we momenteel de mogelijkheid van een nieuwe norm om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de gegevens over de CO2-voetafdruk van diervoeder te garanderen. Daarnaast bevinden we ons momenteel in de laatste fase van het vaststellen van een norm voor de regionale inkoop van voedermiddelen. We zijn van plan om deze medio 2021 te lanceren.

Samen met onze 18.000 gecertificeerde bedrijven kijken we ernaar uit om ons inzet te vergroten, als het gaat om het aanpakken van de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Wij geloven dat de vijf ambities van de FEFAC een duidelijke routekaart vormen voor een toekomstbestendige diervoederindustrie - maar het is aan ons allemaal om dit te realiseren.

Your comment