Poortwachterprotocollen

vrijdag 20 januari 2017

Deze nieuwsbrief is bedoeld als uitleg en achtergrondinformatie bij de inkoop van onbewerkte agrarische producten, zoals granen, (olie)zaden en peulvruchten voor gebruik in of als GMP+ diervoeder.

Inkoop van onbewerkte agrarische producten

Voor de inkoop van onbewerkte agrarische producten, zijn twee protocollen beschikbaar:

  • Het protocol in GMP+ BA10, Annex 4 bepaalt specifieke voorwaarden indien producten rechtstreeks van een teler / boerderij gekocht worden;
  • Het protocol in GMP+ BA10, Annex 5 bepaalt specifieke voorwaarden indien de producten worden gekocht van, bijvoorbeeld, een niet-gecertificeerde collecteur of niet-gecertificeerd overig bedrijf in de keten.

 

Opmerkingen:

  • Beide protocollen zijn alleen verplicht voor GMP+ diervoederbedrijven wanneer de onbewerkte agrarische producten zoals granen, zaden of peulvruchten worden gekocht voor gebruik als of in diervoeder. N.B.: bedrijven die levensmiddelenproducten verkopen zijn niet verplicht om de protocollen te gebruiken. Zelfs als deze levensmiddelen producerende bedrijven GMP+-gecertificeerd zijn voor de productie van de bijproducten die ze produceren voor gebruik in of als voedsel. Voorbeelden: persers,meelfabrieken, brouwerijen.
  • Het protocol in Annex 4 bepaalt voorwaarden voor het rechtstreeks kopen van een boerderij/teler. Lees ook onze nieuwsbrief van 4 januari 2017 over Teeltschema’s en GMP+ FC schemes.
  • Het protocol in Annex 5 bepaalt voorwaarden voor het kopen van een niet-gecertificeerde leverancier (bijvoorbeeld een collecteur). Houd er rekening mee dat dit protocol niet verplicht is wanneer u koopt van een GMP+-gecertificeerde collecteur. Het is ook belangrijk om u bewust te zijn van het feit dat dit protocol niet kan worden toegepast bij de inkoop van granen, oliezaden en peulvruchten uit bepaalde landen.

Het stroomschema hieronder geeft een paar voorbeelden om uit te leggen hoe dit werkt voor de oliezaden- en graanketen. Let op: dit zijn slechts voorbeelden! Het overzicht toont aan wanneer de toepassing van GMP+ BA10 Annex 4 of Annex 5 verplicht of slechts aanbevolen is.

Figuur 1: Voorbeelden van oliezaadtelers en graantelers, wanneer de GMP+ BA10 Annex 4 en 5 verplicht zijn of aanbevolen

In geval van twijfel, kunt u contact opnemen met de GMP+ Helpdesk via het contactformulier.