Overzicht EWS Meldingen

donderdag 28 september 2017

Overzicht van de EWS meldingen januari t/m augustus 2017

GMP+ International heeft een overzicht gemaakt van de EWS meldingen ontvangen in de periode januari t/m augustus van 2017. De belangrijkste informatie is opgenomen in een infoblad.

Meer gedetailleerde informatie, welke producten + contaminant+ land+ oorzaak, per EWS case is opgenomen in een overzicht. Het overzicht vindt u op onze GMP+ website (na inloggen).

Een analyse van de EWS meldingen/cases tot nu toe leverde overigens de volgende interessante conclusie op:

 

Voedermiddelen en microbiologische gevaren domineren

Meer dan driekwart van de meldingen tot nu toe betrof voedermiddelen. Dat is weinig verrassend, aangezien weersomstandigheden onbeheersbaar zijn.

In voedermiddelen is het aantal meldingen over microbiologische gevaren (overwegend Salmonella en enterobacterieae) toegenomen: van 38 meldingen in 2016 tot 49 meldingen reeds in 2017. De meeste problemen met Salmonella in voedermiddelen kwamen voor in raapzaad en -bijproducten (14 meldingen) en sojabijproducten (9 meldingen). De meeste problemen met enterobacterieae in voedermiddelen kwamen voor in (voeder)wei (10 meldingen).

 

Oorzaken contaminatie

Bij  de helft van de meldingen van onveilig diervoeder is de oorzaak van de contaminatie achterhaald:

  • Bij 47 meldingen lag de oorzaak binnen de directe invloedssfeer van diervoederbedrijf (categorie ‘Processing – inside feed company’). Het betreft hier meldingen waarbij ergens in het productieproces de contaminatie is ontstaan. Dit kan zijn in de teelt (door bijvoorbeeld het gebruik van pesticiden), be-/verwerking (door bijvoorbeeld een lekkage in een machine), of tijdens transport en opslag (door bijvoorbeeld kruisbesmetting) van het betreffende product;
  • 23 meldingen hadden een natuurlijke oorzaak;
  • Bij 1 melding was sprake van een menselijke fout;
  • Bij 1 melding lag de oorzaak buiten de directe invloedssfeer van het diervoederbedrijf (categorie ‘Processing – outside feed company’). Dit kan zijn in de monstername van het betreffende product of analyse van het monster.

Bij de overige meldingen (67 meldingen; oftewel 48,2%) is de oorzaak van de contaminatie niet vastgesteld. Dit zijn meldingen waarbij onderzoek geen oorzaak heeft aangetoond. Ook gaat het om meldingen waarbij uiteindelijk geen sprake bleek van onveilig diervoeder. Het gaat om situaties waarbij de contaminatie niet werd bevestigd door de contra-analyse, de productnorm niet werd overschreden of omdat een productnorm ontbreekt.

 

Kent u de EWS app van GMP+ International al?

De app attendeert betrokken bedrijven, door middel van waarschuwingen, op actuele gevaren en risico’s in de markt. De app is een volgende stap om bedrijven optimaal te faciliteren om veilig diervoeder te produceren voor iedereen, wereldwijd.

Ook kan een melding gedaan worden via de EWS app. In een paar stappen kunt u de juiste informatie in één keer versturen naar zowel GMP+ International, als uw certificatie instelling.  Daarnaast kunt u gemakkelijk foto’s en documenten bijvoegen.


De app is te downloaden voor zowel IOS als Android smartphones – zoek op “EWS Melder” in uw store.