Wees alert: webwinkels zonder GMP+-certificatie

donderdag 8 februari 2018

Dat bedrijven GMP+ producten verkopen wil niet zeggen dat ze zelf ook GMP+ gecertificeerd zijn. Onlangs heeft GMP+ International opgemerkt dat er een toename is van het aantal GMP+ gecertificeerde producten dat via webwinkels wordt verkocht. Wees erop alert dat het feit dat ze GMP+ producten verkopen, niet betekent dat ze zelf ook GMP+ gecertificeerd zijn.

Vanwege de ketenaanpak van het GMP+ certificatieschema, moet iedere schakel (‘locatie’) van de diervoederketen gecertificeerd zijn.  Een webshop geldt ook als locatie, zelfs als deze alleen digitaal handelen in GMP+ gecertificeerde producten en niet fysiek. Kopen van een bedrijf dat niet gecertificeerd is, breekt de diervoederveiligheidsketen.

Niet-gecertificeerde bedrijven kunnen niet aantonen dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen bij het borgen van de diervoederveiligheid. Als er twijfels zijn over de veiligheid van de producten, dan is er geen mogelijkheid om het bedrijf daarop aan te spreken.

 

Controleer database

Als GMP+ deelnemer speelt u een cruciale rol in het zorgen voor veilig diervoeder in de gehele keten, door te controleren of uw leveranciers GMP+ (of gelijkwaardig) gecertificeerd is. Wanneer u twijfelt, raadpleeg dan de GMP+ bedrijven database om er zeker van te zijn.
Wanneer u een leverancier tegenkomt die niet gecertificeerd is, verwijst u ze dan naar onze website, waar ze informatie kunnen krijgen over het aanvragen van GMP+ FSA-certificatie.

 

Waarom is dit belangrijk?

Allerlei soorten handelsondernemingen spelen een belangrijke rol in de diervoederketen, met name als het gaat om traceerbaarheid en monitoring. Indien deze bedrijven GMP+ producten verkopen terwijl ze zelf niet gecertificeerd zijn, dan zal dit de voortgang in het geval van incidenten belemmeren.