Wijzigingen in GMP+ BA1 “Specifieke voederveiligheidsnormen”

donderdag 13 december 2018

Onlangs heeft het International Expert Committee (IEC) besloten om verschillende wijzigingen door te voeren in GMP+ BA1 “Specifieke voederveiligheidsnormen”.

De wijzigingen zijn beschikbaar in de bijgewerkte GMP+ BA1 en het betreft:

  • Kunststoffen (oude code - F1): Deze contaminant is vervangen door "Verpakkingsmateriaal (F30)”. Verpakkingsmaterialen zijn vezels van papier en karton, kunststofragmenten, aluminiumfolie en metaal, kunststof clips, metaaldraad, enzovoort.

De nieuwe norm is niet alleen beperkt tot kunststofdeeltjes, maar omvat ook andere soorten productvreemde fysieke delen, die afkomstig zijn van de verpakkingsmaterialen.

Consequentie voor de GMP+ Monitoring databaseMet ingang van vandaag kan de F1-code niet meer worden gebruikt om nieuwe analyseresultaten in te voeren, maar het is nog steeds mogelijk om rapportages uit te draaien met historische data. Code F30 is nu beschikbaar in de GMP+ Monitoring database.

  • Polyethyleen (oude code - F2) : De productgroep waarop de norm van toepassing is, is gewijzigd. Daarnaast zijn de volgende correcties doorgevoerd:
    • de gevarencode F2 is vervangen door C134 en
    • in de risicobeoordelingen, is de gevarennaam “Verpakkingsmateriaal: onder andere Polyethyleen” vervangen door “Polyethyleen”.

Consequentie voor de GMP+ Monitoring databaseMet ingang van vandaag kan de F2-code niet meer worden gebruikt om nieuwe analyseresultaten in te voeren, maar het is nog steeds mogelijk om rapportages uit te draaien met historische data. Code C134 is nu beschikbaar in de GMP+ Monitoring database.

  • Radioactiviteit (F26): EU Verordening is bijgewerkt. De nieuwe verordening betreft geen wijzigingen van normen;
  • T-2 en HT-2 toxine, Som van (C113): een fout in de verwijzing naar wetgeving is gecorrigeerd (alleen in de Nederlandstalige versie)