Overeenkomst met QS over onaangekondigde audits

vrijdag 21 december 2018

We zijn verheugd dat we een overeenkomst hebben gesloten met QS (Qualität und Sicherheit) over het onderwerp onaangekondigde audits.

We zijn verheugd dat we een overeenkomst hebben gesloten met QS (Qualität und Sicherheit) over het onderwerp onaangekondigde audits.

In het algemeen zien we een tendens naar meer vraag naar onaangekondigde audits. In de meeste levensmiddelenschema’s (FSSC22000, IFS, BRC) is dat al gebruikelijk voor bijna alle scopes. Ook in diervoederschema’s (OVOCOM, QS, FAMI-QS, EFISC), zijn onaangekondigde audits voor producenten reeds verplicht. De druk hier op vanuit zowel de nationale overheid  / autoriteiten en de detailhandel wordt steeds meer voelbaar. Onaangekondigde audits zijn inmiddels de “gewone gang van zaken” in onze wereld van schema’s en certificatie.

Als GMP+ International, hechten we waarde aan de wederzijdse erkenning met QS. Het is zeer belangrijk voor veel van onze klanten. Veel stakeholders en betrokken bedrijven dringen er bij ons op aan om tot een overeenkomst te komen met QS. Om die reden zullen we onaangekondigde audits als volgt implementeren: 

  • GMP+ International zal de onaangekondigde audit verplicht maken voor bedrijven met een productie scope (GMP+ B1 en GMP+ B2) voor Duitsland en de rest van Europa. GMP+ C6 zal daarom worden aangepast. In Nederland is de onaangekondigde audit al verplicht.
  • De onaangekondigde audit moet uiterlijk zijn geïmplementeerd in de certificatiecyclus van de GMP+-gecertificeerde bedrijven op 31-12-2019 voor Duitsland en uiterlijk op 31-12-2020 voor de rest van Europa.
  • De implementatie van onaangekondigde audits voor producenten buiten Europe zullen in een latere fase worden besproken met QS.
  • GMP+ FSA gecertificeerde bedrijven hoeven geen speciale verklaring / aanvullende overeenkomst meer te sturen naar QS. QS zal de aanvullende overeenkomsten opheffen.

Samen met QS zullen we een soepele implementatie afstemmen. Daarvoor hebben we in januari 2019 een bijeenkomst met QS gepland.