Ambrosia in voedermiddelen uit Frankrijk

vrijdag 26 juli 2019

Pas op voor Ambrosia en het schadelijke effect daarvan op zowel de landbouw als op de menselijke gezondheid.

Wees alert!

Alsemambrosia (Ambrosia) is  een ernstig probleem, omdat het schadelijke effecten heeft op de landbouw als gewas onkruid en op de volksgezondheid als een belangrijk allergeen.

Bedrijven die voedermiddelen aanschaffen, en dan met name gierst, sojabonen, Sorghum (Milo) en zonnebloempitten uit Frankrijk, moeten opletten en analyses uitvoeren.

Ambrosia in voedermiddelen

Via het Early Warning System heeft GMP+ International verschillende meldingen ontvangen over partijen die besmet zijn met Ambrosia in de eerste maanden van 2019. De betreffende partijen met producten omvatten: gierst, sojabonen, Sorghum (Milo) en zonnebloempitten en in de meeste gevallen was Frankrijk de oorsprong van de partijen (oogst 2018).

De verwachting is dat er meer besmette partijen worden aangetroffen.

Verspreiding van Ambrosia

Eén enkele plant kan een miljard stuifmeelkorrels per seizoen produceren – stuifmeel dat dagenlang in de lucht kan blijven, met gevolgen voor mensen honderden kilometers verderop. Bovendien kan Ambrosia mensen overgevoelig maken voor andere allergenen, waaronder voedselallergenen.

Ambrosia heeft ook gevolgen voor gewasproductie als onkruid; het ‘vogelvoer’ (onbewerkt) speelt een belangrijke rol in het verspreiden van Ambrosia naar nieuwe, eerder onbesmette gebieden.

Normen

In navolging van de EU wetgeving, heeft GMP+ International normen vastgesteld voor de botanische onzuiverheid van Ambrosia spp. In het document GMP+ BA1 Specifieke voederveiligheidsnormen.

Indien een GMP+ deelnemer partijen aantreft die deze norm overschrijden, dan moet deze het EWS formulier invullen en sturen naar GMP+ International (ews@gmpplus.org).

Informatiebron: CEHEFSA