Schemahouders voor voederveiligheid in Europa verenigen zich om te harmoniseren

woensdag 20 november 2019

Memorandum van Overeenstemming (MvO) over de verlenging van de tijdelijke wederzijdse erkenning tussen OQUALIM en AIC, GMP+ International, OVOCOM en QS met een periode van één jaar, vanaf 1 januari 2020.

 

 

Op 19 november, hebben de vier organisaties AIC, GMP+ International, OVOCOM en QS een Memorandum van Overeenstemming (MvO) getekend met OQUALIM om de werkzaamheden ten behoeve van volledige wederzijdse erkenning voort te zetten.

Vanaf 1 januari 2020, zijn alleen bedrijven met een geldig OQUALIM certificaat met de scope scope ‘RCNA International’ bevoegd om diervoeder of diensten binnen de andere schema’s te leveren. De gecertificeerde locaties moeten voldoen aan de specifieke voorwaarden zoals gedefinieerd in Annex 1: “Minimumvoorwaarden voor selectie, monitoring en evaluatie van leveranciers”. Ook het uitvoeren van onaangekondigde audits is ook verplicht.

De OQUALIM standaard RCF voor de productie van voedermiddelen maakt geen onderdeel uit van deze erkenning. Daarom moeten ´RCNA International` gecertificeerde producenten van mengvoeders of voormengsels gecertificeerde leveranciers gebruiken (GMP+ FSA, FCA, FEMAS of QS certificatie) of het Poortwachter protocol gebruiken voor Bewerkte Voedermiddelen.

De verlenging van de tijdelijke wederzijdse erkenning omvat de volgende activiteiten:

  • Productie van mengvoeders, mineraalvoeder, vloeibaar voeder, melkvervangers en voormengsels, en:
  • Distributie van en handel in mengvoeders, mineraalvoeder, vloeibaar voeder, melkvervangers, voormengsels, voedermiddelen en diervoederadditieven, zolang deze activiteiten worden gecombineerd met een productieactiviteit.

De tijdelijke wederzijdse erkenning is geldig gedurende een overgangsperiode van 1 jaar (1/1/2020 - 31/12/2020) waarbij alle betrokken partijen verder werken aan volledige erkenning.